Избрахме да видите

Соломоновите острови



Соломоновите острови са островна държава в южния Тихия океан, разположена на изток от Папуа-Нова Гвинея. Тя е част от Британската общност и има население над 500 хил. души. Състои се от 990 острова, чиято обща площ е 28 000 km2. Тъй като испанците намират злато на един от островите те кръщават архипелага на името на цар Соломон, който е известен с благосъстоянието си.Държавата Соломонови острови заема по-голямата част от архипелага Соломонови острови, който се намира в югозападната част на Тихия океан, източно от Папуа-Нова Гвинея и се състои от много острови разположени в широка област. Разстоянието от най-западния до най-източния остров на държавата е 1500 km. Особено изолирани са островите Санта Круз (на север от Вануату) - на 200 km от останалите.

Климатът е тропически с температури от 25°С до 32°С. През нощта температурите падат до 2-5°С. От април до октомври духа предимно югоизточен вятър. Дъждовният сезон започва през ноември и продължава до март, като е характерен със силните мусонни ветрове.

Архипелагът включва 6 по-големи и 992 по-малки острови, атоли и рифове с площ 28 446 km2. Архипелагът е разпръснат на 249 000 морски мили.

Главните острови са: Чойсеул, Шортландските острови, Нюджорджианските острови, Санта Исабел, Ръселските острови, Флоридските острови, Малайта, Гуадалканал, Сикаяна, Марамасике, Улауа, Уки, Сан Кристобал, Санта Ана, Ренел, Белона и островите Санта Круз.

На големите острови има вулкани с различна степен на активност, а малките островчета са просто малки атоли, покрити с пясък и палми.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS
Read Comments

0 Response to "Соломоновите острови"

Публикуване на коментар