Избрахме да видите

Гуам


Гуам е най-големият от Марианските острови, намиращи се в Западния Тихи океан,той е открит от Фернандо Магелан през 1521 година.Южната част има вулканичен произход с най-висока точка връх Ламлам(407м),а северната е коралова. В югозарадната посока от острова се намира Марианската падина,която е най-голямата океанска падина на дълбочина 11 022 м.Гуам е територия на САЩ от 1898 г., след като е завзет в резултат на войната с Испания. Площта му е 549 km², населението - 163 941 (2003 г.) Икономиката на Гуам е подпомагана най-вече от туризъм (предимно от Япония) и американските военни бази, които заемат 1/3 от площта на острова.Основен стопански отрасъл е туризмът.По крайбрежието има красиви плажове с палмови гори.Има много добре разработена туристеческа инфраструктура.Предлагат се туристически атракции като подводно гмуркане,сърфинг,риболов,голф. Главен град на острова е Хагатна (1100 жители). Туристически център на Гуам е заливът Тумон.Той е ограден от многобройни хотели,клубове и ресторанти.Плажният парк е разположен в югозападната част на залива,където в миналото е било разположено древно село на народа чаморо.На другия край на залива е разположен Плажът на оръжията,носещ името си от японските оръжия и военна техника,които са скрити в джунглата.

Агана е основен град в туризма на острова.Привлича с много паркове и исторически сгради. В централната част се намират останки от Двореца на гу Лате ,в който са разположени 500 каменни стълба,които се предполага че са служели за култови места на древния народ чаморо.

Инараджан е селище ,което е наследник на културата на народа на чаморо.Исторически комплекс е представен с бамбукови жилища.Друг посещаван обект са руините на Баптиската църква от 1925г..В близост до селището се намира пещерата Гадао със скални рисунки и водорадът Талофофо.Островът предлага възможности за пешеходен туризъм в областта на хълмовете Хамаянг Мангло и Маунт Лаплам (406м.).Там се провежда ежегодна процесия по време на страстната седмица.

Остров Кокос е разположен 3 км южно от остров Гуам и е ограден от обширен бариерен риф с красиви брегове и лагуни.По-голямата част от острова е частно владение,като западната част е заета от станция на Бреговата охрана на САЩ.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS
Read Comments

0 Response to "Гуам"

Публикуване на коментар